Το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW), μέσω της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής της Οργάνωσης, καταδικάζει την ενδεχόμενη έναρξη γεωτρήσεων δυτικά της Πάφου από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», διότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί μέλος της ΕΕ, και δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Η Τουρκία, απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής λόγω δικών της κακών επιλογών και παλινωδιών, προσπαθεί να ιδιοποιηθεί πόρους που δεν της ανήκουν, προχωρώντας σε ένα είδος επέμβασης στην κυπριακή επικράτεια, με θαλάσσια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πρόκειται για μία ακόμη πράξη της Τουρκίας που δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ευρωπαϊκή της πορεία.
Το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) εκφράζει την ικανοποίησή του για την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την Κύπρο, όσον αφορά στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ, όπως εκφράστηκε στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας (14.6.2019).
Επίσης, το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (18.6.2019), με την οποία οι Υπουργοί των κ-μ της ΕΕ καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για την Κύπρο, επαναλαμβάνουν την de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ζητούν μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Υπογραμμίζεται ότι το θέμα της εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, αλλά ένα διεθνές θέμα ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Χρειάζεται σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Συνεπώς, όποια χώρα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες.
Τέλος, το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (EUW) υποστηρίζει την ανάγκη η ΕΕ να προστατεύει την Ευρωπαϊκή Επικράτεια με όλα τα μέσα,πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά. Οπότε η συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Στρατού, που θα είναι σε θέση να υπερασπίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από κάθε εξωτερική επιβουλή, απ’ όπου κι’ αν προέρχεται, καθίσταται πλέον επιτακτική.